Yleistä

Sastamalan Lämmön toimittama kaukolämpö on lähellä tuotettua ja ympäristöystävällistä. Koko ajan laajeneva kaukolämpöverkosto on tällä hetkellä Sastamalan keskustan eli Vammalan alueella. Suurin osa alueen kerros- ja rivitaloista sekä julkisista rakennuksista on Sastamalan Lämmön asiakkaina.

Sastamalan Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Jari Viitanen Adven Oy:n lämpölaitoksessa.

Kaukolämmön suosio kasvaa

Energiateollisuus ry:n mukaan kaukolämmön suosio Suomen yleisimpänä lämmitysmuotona kasvaa. Valtaosa kerrostaloista valitsee lämmitysmuodokseen kaukolämmön. Lähes 60 prosenttia koko uudisrakentamisen tilavuudesta lämpiää kaukolämmöllä.

Kaukolämmön suosiota selittävät Energiateollisuuden mukaan etenkin toimitusvarmuus ja vaivattomuus.

Kaukolämmön hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet kuluvalla vuosikymmenellä kaikkiaan neljänneksen. Tämä johtuu mm. uusiutuvien polttoaineiden osuuden kasvusta kaukolämmön tuotannossa, mutta myös lisääntyvästä hukkalämmön hyödyntämisestä.

Lähde: Energiateollisuuden tiedote 3/2019

Sastamalan Lämpö Oy:n kaukolämpö tuotetaan Vanerikadulla sijaitsevassa Adven Oy:n lämpölaitoksessa.

Miten kaukolämpö toimii?

Sastamalan Lämpö Oy:n kaukolämpö tuotetaan Vanerikadulla sijaitsevassa Adven Oy:n lämpölaitoksessa.

Yli 90 prosenttia lämpövoimalaitoksessa poltettavasta polttoaineesta on uusiutuvaa ja biopohjaista.

Polttoaineiden palamisessa syntyvä lämpö siirtyy vesiputkiseinien kautta veteen. Tuloksena on höyryä, jolla lämpö siirretään lämmönvaihtimilla kaukolämpöveteen. Kaukolämpövesi pumpataan voimalaitokselta kaukolämpöverkkoa pitkin käyttäjille. Käyttäjä voi olla esimerkiksi kerrostalo tai rivitalo. Kaukolämpöveden lämpö siirtyy taloyhtiön lämmönjakokeskuksessa talon omaan keskuslämmityspiiriin. Taloyhtiön oma keskuslämmitysjärjestelmä jakaa lämmön huoneistoihin esimerkiksi vesikiertoisena lattialämmityksenä tai patterilämmityksenä. Lämpönsä luovuttanut kaukolämpövesi palaa takaisin lämpövoimalaitokselle, jossa se lämmitetään uudelleen uutta kiertoa varten.

Kaukolämmön tuottaminen Sastamalassa on erittäin energiatehokasta, sillä yli 90 prosenttia polttoaineen energiasta saadaan muutettua lämmöksi. Tämä on mahdollista voimalaitoksen kehittyneen savukaasujen lämmöntalteenottojärjestelmän ansiosta.

Adven Oy:n lämpövoimalaitos tuottaa noin 100 GWh energiaa vuodessa. 100 Gigawattitunnin energiamäärä vaatii noin tuhat täysperävaunullista kuorma-autollista haketta.

Advenilla on myös kaksi varalämpövoimalaitosta. Vinkki palvelee eteläosan ja Teknikum pohjoisen verkostoa.

Video kerrostalon lämmönjakohuoneen laitteistosta ja tarkistustoimenpiteistä: