Miksi kaukolämpö?

Kaukolämpö on Suomen yleisin lämmitysmuoto. Sastamalan Lämmön toimittama kaukolämpö on ympäristöystävällistä, lähellä tuotettua ja paikallisia työllistävää. Asiakkaalle lämmitysmuoto on helppo ja huoleton. Kilpailukykyisen hinnan lisäksi asiakkaalle asennettavan lämmönjakokeskuksen tilantarve on vähäinen.

Kaukolämpö myös sopii kaikkiin kiinteistöihin. Eri lämmitysmuotojen vaatimat muutokset:

  • Suora sähkölämmitys
    • Vaatii patteriverkoston, mutta on toteutettavissa kaikkiin kiiteistöihin.
  • Maalämpö
    • Voidaan kytketä suoraan maalämmön rinnalle tai korvata maalämpöpumppu kokonaan.
  • Öljylämmitys
    • Voidaan kytketä suoraan lämmitysverkkoon.
Adven Oy:n lämpölaitos Sastamalassa.

Toimitusvarmuus

Sastamalan Lämmön toimitusvarmuus on lähes 100 prosenttia.

Kaukolämpö on toimitusvarma myös kovilla pakkasilla ja se takaa silloinkin tasaisen huonelämmön ja lämpimän käyttöveden. Vanhemmissa kerros- ja rivitaloissa kova pakkanen saattaa toisissa lämmitysmuodoissa olla haasteellista energian riittävyyden suhteen. Kaukolämmön suhteen ei tällaista ongelmaa ole.

Kilpailukykyinen hinta

Kaukolämmön hinta on kilpailukykyinen muihin lämmitysmuotoihin verraten. Sastamalan Lämmön toimittaman kaukolämmön hinta on valtakunnan keskitasoa. Energiateollisuuden julkaisemat kaukolämmön tilastohinnat.

Helppokäyttöisyys

Kaukolämpö on helppo ja huoleton valinta, sillä Sastamalan Lämpö Oy palvelee asiakkaitaan kokonaisvaltaisesti.

Kaukolämpö lämmittää kaikkina vuodenaikoina tasalaatuisesti niin kodin kuin käyttövedenkin.

Sastamalan Lämpö Oy:n toimitusjohtaja Jari Viitanen Sastamalan kaupungintalon lämmönjakohuoneessa.

Kestävät laitteet ja pieni tilantarve

Asiakkaalle asennettava laitteisto on nimeltään lämmönjakokeskus. Sen laskennallinen käyttöikä on noin 20 vuotta. Huolto- ja korjaustarve on vähäistä.

Sastamalan Lämmöltä löytyy kattava valikoima uusia lämmönjakokeskuksen siirtimiä. Mikäli asiakkaan lämmönjakopaketin siirrin hajoaa, uusi saadaan tilalle pikaisesti.

Lämmönjakokeskus tarvitsee vain vähän tilaa. Sen kokoa voisi verrata tavallisen jääkaapin viemään tilaan.

Lähialuetta työllistävä

Kaukolämmön polttoaine, joka on pääosin uusiutuvaa ja biopohjaista, tulee lähimetsistä. Ostoenergia toimitetaan enimmäkseen vajaan sadan kilometrin säteeltä Sastamalassa sijaitsevaan lämpölaitokseen. Lämmöntuotanto tukee paikallisia metsänomistajia ja työllistää laajasti lähialueen ihmisiä, muun muassa kuljetus-, haketus- ja korjuualan työntekijöitä. Kaukolämpöverkon laajentuminen työllistää taas muun muassa lvi- ja maanrakennusurakoitsijoita.

Kaukolämpöä vaikka hybridi-mallina

Kiinteistön lämmitys on yksi suurimpia vuosittaisia kulueriä. Rakennuksen lämmitys voidaan toteuttaa vaikka kaukolämmöllä. Kaukolämmön lisäksi on mahdollista ottaa muita energain tuotanto muotoja mukaan. Tällöin toteutuksesta käytetään nimitystä hybridimalli.

Kaukolämmön lisäksi voi kytkeä vaikka poistoilmalämpöpumppu tai muu lämmönlähde.

 

Asiakastarina: Isännöintitoimisto Kari Kaaja

Sastamalassa toimiva Isännöintipalvelu Kari Kaaja on yksi Sastamalan Lämpö Oy:n yhteistyökumppaneista.

Isännöintitoimistolla on asiakkaana noin 50 taloyhtiötä, joista reilu 30 käyttää kaukolämpöä.

– Asiakkaistani käytännössä kaikki, joilla on tällä hetkellä mahdollisuus olla kaukolämmössä, ovat siihen liittyneet, Kari Kaaja kertoo.

Kaajan isännöimät taloyhtiöt ovat pääosin kerrostaloja. Uusissa taloissa kaukolämpö on ollut valmiina ja vanhoissa taloissa siihen on siirrytty muun muassa öljylämmityksestä.

– Kaukolämpöön siirtyminen on ollut vaivatonta. Mitään isompia toimenpiteitä ei ole tarvinnut tehdä, vaan Sastamalan Lämpö on hoitanut hyvin kaikki liittymiseen liittyvät työt.

Kari Kaaja kerrostalon lämmönjakohuoneessa.

Kestävä laitteisto

Kaukolämpölaitteisto vaatii hyvin vähän tilaa. Laitteiston teoreettinen kesto on 15-20 vuotta.

– 2000-luvun alussa kaukolämpöön liittyneissä taloissa laitteistot alkavat olla vasta nyt huollon tarpeessa. Meidän taloyhtiöissä ei ole ollut koko parinkymmenen vuoden aikana edes yhtään suoranaista laiterikkoa. Lämmönhuoltokaan ei ole katkennut tuona aikana koskaan edes yhden vuorokauden kestäväksi, Kaaja sanoo.

Kestävän laitteiston lisäksi Kari Kaaja pitää kaukolämpöä helppona lämmitysmuotona taloyhtiölle.

– Kaukolämpö on huoltovapaa ja lämmöntuotanto on tasaista. Kaukolämpö lämmittää tasaisesti myös yli kymmenen asteen pakkasilla vanhemmissakin kerrostaloissa, joissa pelkkä maalämpö ei millään riitä, Kaaja toteaa.

Kaaja kertoo olevansa tyytyväinen Sastamalan Lämmön toimintaan.

– Yhteistyö on sujunut hyvin ja mutkatta ja asiakkaat saavat nopeasti ystävällistä palvelua.